Bockpremiär 16/8 22

Äntligen, nu är säsongen igång. Skulle vi lyckas ta en premiärbock i år med, jag var ganska hundra när vi åkte iväg klockan halv sex på morgonen. Det var ännu en het sommarmorgon med tropisk temperatur under natten, egentligen för varmt för att jaga. Väl framme på marken startade vi ansmygningen på 500 meter ner till bockpasset, vi hade inte gått många meter fören vi hörde bocken skälla på avstånd. Inte lätt att smyga när det är knastertorrt så det blev ingen ljudlös förflyttning till passet uppe på den östra bokbacken där det vid detta laget ganska uppvuxena hygget med meterhöga granar och massor av björkslöj döljer det mesta och gör det omöjligt att ta ett skott ute på det för några år sen öppna hygget som breder ut sig ner mot ån 150 meter i sydlig riktning. Fram med butaloon och ångest pipan, några kontaktläten från butaloon och några minuter senare några ångest skrik från pipan. Plötsligt står han bara där, i kanten på hygget bara 25 meter bort och precis bakom ett träd med bredsidan till. Sekunder blir långa i detta ögonblick, vad kommer hända? ska han gå fram, vinden var bra från öster så han kände ingen vittring i detta ögonblick. Plötsligt kastar han om rätt in i slöjet, jag blåser på i pipan och ser hur han stannar upp, jag tar butaloon och gör några lockläten och han kommer sakta tillbaka men är nervös, gör en rusning till höger. Jag lockar på och han stannar ännu en gång, tittar sig runt och börjar promenera upp för den andra bokbacken. Nu var det riktigt nära en katastrof för oss, vinden låg på rätt mot honom och något måste göras snabbt innan han fick vittring. Högt gräs omöliggorde ett skott med den lätta kaliber jag hade för ändamålet. Ett par lock till och han vände rätt mot mej på 40 meters håll, snart får han vind och drar iväg, han står helt fel men jag tar skottet nästan rakt frammeifrån. Ett jätte hopp rakt upp i luften och han for iväg från oss. Jag viste att han låg död inom 50-60 meter men för att glädja hunden så gick jag tillbaka till bilen och hämtade Vilda. Hon hade hört skottet och blev helt galen, hon visste vad som gällde så väl tillbaka så tog det inte lång tid fören hon fann spåret och tog det nätt och fint och mycket riktigt så låg bocken där efter 60 meter nere i kanten på hygget. Det var den udda sexa som var revirbock här detta året. Snabbaste bockpremiären någonsin, 10 minuter från vi satt oss tills skottet gick.

Hösten har rullat på.

Ingen älg fälld i år, drevjakterna har snurrat på och en del rådjur har det blivit. Grisarna lyser konstigt nog med sin frånvaro och inte en gång som vi suttit på åtlen denna vinter. 

En liten galt.

Äntligen!!

En längre tid har det gått en grupp grisar ensamma, alla årsgrisar och just dessa har vi full koll på sedan dom föddes någon gång i februari, tror det var 8 stycken från början, nu bara tre och utan sin mamma (suggan). Hur vet jag då att det är just denna gruppen, jo det var två vitspräckliga och har så varit ända sedan början, hur suggan försvunnit vet jag ej. Kan vara en trafikolycka, kan vara en mindre nogräknerlig jägare som skjutit den också. Väldigt små för sin ålder vilket betyder att dom inte fått den modersmjölk som dom borde. Vikten på en sådan här drykt halvår gammal gris borde ligga på en 50-60 kilo, denna som berättelsen handlar om vägde 30 kilo. Åtelkameran hade under veckan skickat bilder på dessa tre grisar, dom två vitspräckliga och en brun som är lite större, kanske i närheten av den storlek som är normal. Dom kom väldigt punktligt hela veckan, kring klockan 18.00 vilket då också tyder på att dom finns väldigt närma och är väldigt hungriga, dessa skygga djur brukar annars inte dyka upp före klockan 22. Fredag och vädret var bra, svag vind från väst,mulet och mörkt, vi åkte upp i god tid, redan vi 16 tiden och det började redan skymma. Jag gick ner och kopplade på batteriet på belysningen och ett svagt grönt ljus spreds över åtlen, klockan var nu kvart i fem och risken att min lukt skulle finnas kvar om grisarna kom klockan sex var överhängande men ibland måste man chansa. Vi instalerade oss i kojan och allt var lungt och stilla, några svaga knäpp av grenar som gick av hördes men sedan tyst igen, svårt och veta om det var grisarna men förmodligen var det så. Mörkret var redan kompakt klockan fem, plötsligt när klockan var 17.25 kom en skugga ner från kullen i kanten av ljuset och sedan yttrligare två, lite avvaktande tittade dom ner mot åtlen och drog väder medans jag ökade förstoringen på kikaren till 7 ggr. Nu gäller det att handla snabbt för får dom kan få mina dofter i näsan och då drar dom direkt. En av dom vitbrokiga tar två steg åt höger lite snett mothåll, pang, ögar och pekfingret är synkronoserade, när ögar tycker den lysande pricken ligger rätt så smäller det oavsett man vill eller ej. Några sparkar från grisen och sedan blir det tyst i skogen igen. Ett perfekt skott och en perfekt matgris att dra dom 400 metrarna upp till bilen där hunden fick rista den ett tag innan vi tar ur den och åker hem.

Vorstehkorsningen Vilda

Årets första drevjakt 4/10 2020

Årets första drevjakt och premiär för Vilda. Det värsta jävla skitvädret var över oss redan från tidig morgon, det är varken roligt för pass skyttar eller hundförare. Säga vad man vill om goretex och andra liknande membran plagg men fungerar gör dom inte i sådant ösregn, man tränger sig igenom täta planteringar med hunden som inte har det lätt med att hitta några dofter efter djuren, dofterna regnar helt enkelt bort, det är som att späda groggen med för mycket tonic, till slut försvinner smaken. Nåväl, premiären för Vilda gick trots allt bra, till slut kom ett färskt spår och hunden försvinner iväg. Nu är hon ju en stöttande hund som bara följer 2-400 meter, längre vid ögonkontakt. Snart smäller ett skott, det var i samma ögonblick hon var tillbaka, hon for iväg igen på löpan och när vi kommer fram till skytten på pass 8 står hon stolt och sliter i pälsen. Allt som allt blev det trotts det trista vädret ett bra resultat. En dovhind, två rådjur och en räv.

Premiär bock 2020

Råbocks premiär.

16 augusti,råbockspremiär i södra Sverige. Brukar inte lägga för stort allvar på detta men premiären brukar jag bege mig ut. Denna dag 2020 allt för varm i mitt tycke för jakt, 30 grader i skuggan så några tunga kläder behövdes sannerligen inte denna kväll. Vi lämnade hunden hemma då hon inte kan sitta tyst på passet och för varmt i bilen för henne, skulle hon behövas för eftersök så tar det bara 20 minuter hem. Vi valde samma pass nere vid ån som i fjol då torkan gör att djuren gärna håller sig nära vatten i varmen och torkan. Inga konstigheter med kammonät eller kammokläder bara byxor och skjorta, den trebenta jaktstolen med lädersitts och skjutkäppen från Biltema medans Pia satt på en stubbe en bit bort. Då vildsvin kan dyka upp så fick det bli den tunga kalibern i 30-06. Fram med Buttalon och och några ångest skrik från gummiblåsan ljuder i dalgången, ja det står så på förpakningen och det fungerar bevisligen ganska bra på råbocken. Bara 10 minuter senare så knäpper det av några grenar bakom ryggen på oss samtidigt som jag på andra sidan ån får se ett djur springandes nedströms, kan i kikaren konstatera att det är en bock samtidigt som Pia säger Pssst, där och pekar åt höger och jag pekar ner mot ån. Till höger står en liten bock, en spetts en fjoling, den på andra sidan ån är betydligt större men har full fart rakt västerut, två hårda tryckningar på buttalon får han att tvärrstanna och spana åt vårt håll. Plötsligt tar han ett språng ut i ån och kommer i full fart rakt upp mot den andra bocken som han tydligen fått syn på, jag vysslar till två gånger och han stannar upp precis bakom ett träd bara 10 meter från den lilla bocken. Han står i ganska högt gräs, i sådant här läge gäller det att tänka snabbt, vad har jag för odds. 130 meter, högt gräs, två bockar varav den ena står rakt emot, en lucka på 7 meter mellan träden. Ett svagt pip från buttalon får han att ta ett kliv framåt helt fockucerad på den lilla bocken som står till höger, nu har jag skottläge och lägger pricken i kikaren högt i bogen då vi sitter högt på en kulle, tiden är knapp, snart kommer hans attack mot mot den lilla bocken och chansen är över. Skottet går precis när han ska sätta fart och tar lite bak men han blir där direkt och lär inte veta vad som hände, inget onödigt lidande. Det blev en premiärbock även detta året.

Hemester i Cotonatider.

Tre veckors semester har avlöpt helt enligt folkhälsomyndigheternas rekomendationer. Inga länre resor, inga konserter, inga resturangbesök, inga besök hos släktingar. Hur fördriver man tiden? Vädret började bra med riktig sommar, trädgården behövde en riktig genomkörare och fick så första veckan men halva semestern har vi tillbringat i kojan i skogen om nätterna, vakjakt på vildsvin, ett slappgöra i sin flygplans stol ända tills det plötsligt händer. Tort som gammalt snus i markerna och dessa nattaktiva djur plötsligt helt ljudlöst dycker upp, hur är det ens möjligt. Vindstilla, man hör en räv skälla på 3 kilometers avstånd en morkullas knorrande på två men grisarna står där plötsligtoch mumsar på majsen som för tredje gången sprutat ur spridarnen under kvällen och natten. En stor sugga och tre mindre grisar, det svaga röda ljuset från åtelbelysningen ger ingen bra beskrivning av kön och storlek. Plötsligt kliver en gris framför den vita lampan med rörelsevakt, plötsligt klarnar allt och det gäller att snabbt kolla ut ett skjutbart djur av dom mindre. Allt måste stämma, bredsida mot mej, inga andra djur bakom. Plötsligt står ett djur bra till, man vet heller inte om grisarna ska stå kvar på åtlen 30 sekunder eller 30 minuter så det gäller vara snabb. Skottet från 30-06an går och grisen faller pladask i backen, sprätter lite med benen sedan blir allt tyst igen medans smällen ekar bort i dalgången. Sedan börjar jobbet, dra grisen 400 meter upp för backen till bilen, passas lastas och hem och spolas av innan den blir upphängd i ladan. På grund av varmen så måste nästa dag börja med att flå och stycka densamma. Det är riktig hemester det.

Fjärde jakten 15/12

Fjärde jakten för året på marken vi aranderar, 7 glada gubbar och en tjej. Idag jagar vi ihopa med grannlaget, lite mera mark för hundarna att gå igenom. Med gäster och allt så 13 pass skyttar och två hundförare och fortfarande en älgkalv att fälla, visst har vi sett några älgar innan men det är rätt tunnsått med dom. Men konstigt nog så var det två kor med kalv inne på markerna idag. Tyvärr är det inte lätt att komma till skott, trotts flera observationer så kom ingen till skott denna gång. Dock fick vi fina drev på både rådjur,räv och gris varav det blev två rävar, två rådjur och en gris som hamna i backen. Ännu en lyckad jakt och gott arbete av taxen Isa.

Storgalten.

Storgalten.

Hej igen! Sorry,ett år har gått sedan sist. Inga flera älgar i backen sen i fjol men en massa annat vilt har fått bita i gräset. För tre veckor sedan en enorm Vildsvins galt, efter ett enormt arbete av hundförarna fick dom loss tre galtar som tryckte i en tät plantering, inte den största som finns i skogarna men 150 kilo inger respekt. Hörntänder som moraknivar är inte att leka med.

Älgjakten 2018

Älgjakt i generell form är mycket svårt vad gäller att fälla ett djur. Begrensningar i jaktformen, två dagars jakt och bara kalv får skjutas, under mina 40 år som jägare har jag på denna marken skjutit 6 älgar, alla från i stort sett samma pass. Min första älg sköt jag när jag var 17 år men det var i Jämtland, den första här hemma i Skåne fällde jag som 23 åring. Det var en spännande dag, sista jaktdagen av 3 som det var på den tiden, trött var man efter två långa dagar på pass och denna dag jagade jag ensam för Pappa hade åkt till Jämtland och min bror jobbade. Detta skulle inte gå om min far varit med, jag gick upp till bilen och la mig att sova middag, jag kröp in i baksätet på min Opel Ascona och somnade som en baby. Tre timmar senare vaknade jag med ett ryck, hela eftermiddagen hade gått över tre var hon. Jag tog mig snabbt ner till mitt pass på bokbacken och nästan med en gång hörde jag några brak, en ko och kalv kom från vänster och följde kanten på en plantering, dom stannade precis mitt framför mig på 100 meter halvt dolda av smågranarna. Kon tittade rakt mot mej men såg mig säkert inte för rätt vad det var satte hon fart rätt mot mig. Jag satt maken med ena knäet i marken och tog stöd på mitt knä men att skjuta rakt fram i från var inget allternativ, på 50 meter reste jag mig upp och kon vinklade åt höger och likaså kalven, ett skott i bogen och den stöp i backen precis som beräknat. Men nu var det 20 år sedan vi fått en älg på denna marken, något frustrerande läge men skam den som ger sig. Hopplöst att jaga ensam, så många gånger sitter man på fel ställe så i år fick jag tag i en kompis som inte skulle jaga någon annanstans. Men hur och var skulle jag platsera passen, det nya hygget nere i ena hörnan ger intrycket av att inga älgar ger sig rakt över om dom inte har en hund efter sig men det nygallrade boket med sin höga kulle ger numera bra 360 graders skjutmöjligheter runt om med sikt ner på hygget. Här får bli ett pass. Man får tänka till, var har vi skjutit älgar tidigare, Myren här har alltid älgarna hållt till men bara två har blivit skjutna här. Det gamla poststället vid ängen har för längesedan vuxit igen, att röja dom tre skottgatorna över myren blir bara för jävla mycket jobb så uppe från åsen på andra sidan får det bli. Sak samma här, en kulle med sikt runt om även en bit ut på myren, en fullvuxen gran skog täcker åsen och ett hygge på andra sidan planterat och fullt av slöj. Vi träffas på måndags morgonen klockan 7, tysta gör vi oss i ordning, jag Pia och Tomas, vi har en 700 meter att gå men skils efter 300 meter då vi går åt vars sitt håll och precis innan vi delar på oss hör vi en älg som gör ett lockljud och strax efter svarar en annan älg, en åt vårt håll och en år Tomas håll. Nu blir det plötsligt spännande, vi smyger som indianer ner mot vårt pass på åsen, vi hör några knak o brak det är ingen tvekan om att det är älg i rörelse. När vi kommer ner till vårt pass där jag satt upp ett vaktält så gör jag några lockläten och får omedelbart svar ute ifrån myren och det brakar till, jag ser något mörkt röra sig rakt upp mot oss och med bössan uppe kan jag konstatera att det är en tjur, en stor tjur med sexton taggar på hornen, bara titta inte skjuta hur många gånger har jag glömt. Tror detta var den 4e stora tjur jag sett här genom åren, älgen vände och gav sig av ut på myren igen. Roligt och spännande men det fanns fler djur, tjuren hade förmodligen en ko som han uppvaktade. Vi njöt av den milda och fina morgonen och tog en fixa vid nio tiden för att därefter gå ut för att slå en sjua, jag stod i lugnan ro och pissar när det small ett skott borta hos Tomas, så ja, ett rådjur sa jag till Pia när plötsligt ett skott till brann av. Älg sa jag, älg. När ett tredje skott brann av så kunde det inte vara nått annat. Plötsligt sprakade radion till, Tomas här, jag har skjutit en kalv, yiiiipppii äntligen. Vi knatade bort till bokbackarna och på toppen stod Tomas stolt som en tupp och nere på hygget låg kalven. Ja sen börjar jobbet, roligt men tungt arbete.