Fiske Guidning

En av mina stora passioner är fiske. Sedan ett år är min tidigare hemsida Flugfiskekungen Bengt-Uno.se nerlagd men jag tänkte köra på lite här med då många saknar min informativa sida. Flugfiske på kusten efter framförallt Havsöring är något som ökat lavinartat sista fem åren, själv har jag fiskat efter öring på kusten i 40 år, först med spinn men sista 15 åren med endast fluga. Nordvästra hörnan av Skåne är min bakgård och platserna mellan Hittarp och Ängelholm har varit mitt vattenhål, här kan man verkligen koppla av och njuta av naturen. Efter 1a april öppnar sig vattnen norr om Kullaberg då kan man verkligen välja plats efter hur väder och vindar är. I Skälderviken är fisken oftast lite mindre än i Öresund men sista åren har det blivit betydligt mer grov fisk. Mot ersättning så Guidar jag på dessa fantastiska platser, vissa platser har fått hög status bland kustflugfiskarna och januari februari kommer många utombys folk och testar lyckan på bland annat Nyhamnsreven, Tallbacken, Kvick, Lerberget med flera platser. Känner ni er osäkra, skicka ett mail eller ring så kan vi nog ordna en riktig kanondag på kusten. Skulle jag inte svara på telefon så tala in ett medelande så hör jag av mig.

Torka och lågvatten 8 Juli

Vi har drabbats av torka och lågvatten i våra åar sen en tid, fisket står still helt men man vet att det ändå börjar stiga både grov havsöring och sommarlax, grills, fiskar på mellan 2 och 4 kilo. Öringarna kan vara väldigt grova, 5-7 kilo men ack så skygga och svårfångade. På kusten fångas det fortfarande fisk nattetid, vattnet är svalt, vädret är svalt med mycket lite sol så ett försök vid Heljaröd är aldrig fel så här i semester tid när vädret är som det är. Skitfiske och trevlig semesterCoolSen kan man ju alltid åka en tur till Kullaberg och testa kustfisket, många arter kan man få där uppe på berget. Torsk, vittling, makrill, fjärsing, näbbgädda, öring, lax mm mm.

28/5 Högtryck..

ja men inte på fisket. Det är varmt och torrt, vinden har gått i öst igen och åarna åderlåts fort i varmen och ju lägre det blir ju varmare blir det. Laxfisket som började så bra i Rönne å systemet tog tvärt slut för någon vecka sedan. Nu behövs nederbörd om det ska bli någon fortsättning, kommer det så kan det bli en fin grills sommar.

Peter Petterson i full gång

Laxfisket i full gång. 1/5

Trots bistra vindar så pågår ett fiske som få ser. Folk smyger och ljuger om fisket i ån, dom finns och dom fångas, dock har jag inte lyckats än men jag hoppas det kommer en lax vad tiden lider. Fiskar på 9,3 kilo har kommit på land.

Årets premiär öring, 53cm 1,6 kilo

Rönne å premiär.

Jo, för eget spö så blev söndagen den 9e april premiär i huvudfåran, högt mögit vatten har aldrig intresserat mig och normalt brukar vi hålla premiär den 1e april med förlängt höstfiske men nu är det premiär redan förste mars. Första laxarna stiger normalt i större antal runt mitten på april men dom första och största kommer redan i mars, väldigt få och väldigt svårfångade, svårt nog att få en i april. Har bara tagit en ända lax i april och det var väldigt många år sedan, tror det var -98. Den var stor den var stark men upp kom den, nykommen från västhavet med löss och det hela. Söndagens fisketur bjöd på kyla och friska vindar som ven fram genom isälvslandskapet, lika ensam som vinden och en och annan Vipa fiskade jag av bästa platserna på en 2 kilometer lång bit vid Vättinge blått några kilometer hemma ifrån. Vatten som var på gränsen till högt, lätt färgat, en motvind på vissa sträckor som fick 14 fotaren att bekänna färg och det med heder åt dom Skottska spöbyggarna på Hardy för,,, ja, det är så pass gammalt att det inte är byggt i Kina. Fisk, nä, inget mer än en jätte laxbesa som lugnt simmade vid kanten med halva stjärtfenan ovan ytan likt en hajfena.

Om en sekund kommer hugget.

26/3 Dimma och hugg.

Minus 3 grader och en kompakt dimma denna första sommartids morgon. En snabb runda skulle det i alla fall bli innan vi ska ha gäster till middag. Lite tidigt för laxen ännu så det får bli Errarps ån. Halvvägs dit kom jag på att jag glömde mina stövlar men vända om kändes inte som ett allternativ. Får bli fiske i hästhagen, där funger gympaskor bra. En fruktansvärd dimma så man knappt såg över till andra sidan ån. En bild till Facebook kanske, jag la ut kastet och satte spöt i armhålan medans jag tog ett kort med mobilen, PANG, ett fruktansvärt hårt hugg på den oranga dubbelkrokade flugan i storlek 6. Hur bra bli mothugget då man tappar mobilen, nästan i ån medans man piskar på med spöt? Jag kände i alla fall kraften från en blänkare för några sekunder, underbart bara deWow! Jag jagar vidare för att få mig en öring eller lax till Påskbordet.

Sötvatten premiär 5/3

Okej, ska man hård dra det så är det ju premiär den första mars i våra åar, vintern kom igen, nederbörden kom och smällte. Högvatten var bara förnamnet men nog trodde jag att det sjunkigt lite i denna lilla pitoreska ån som hetter Rössjöholms ån, Errarps ån kallas den sista kilometrarna innan den rinner ut i Rönne å en kilometer från kusten. Ån brukar inte bli brun och inte speciellt hög heller, brukar alltid hålla fin blank fisk som går upp och avsaltar sig i sötvattnet. Kanske fanns den här idag med men att komma ner med en fluga är näst intill omöjligt under sådana förhållanden. Premiären avklarad och lite skönt flugkastande med lite trixkastning i den rätt så trånga lilla ån. Idag 11/3 verkar våren vara kommen, sol och fåglarna kvittrar som besatta, själv förkyld så in i H..... kanske en runda till ån i morgonCool

Högvatten vid Errarp.

Vem drog ur proppen 25/2 17.

Så äntligen efter allt blåsande och alla minusgrader så var denna morgon utan vind men en satans massa minusgrader, 7 till antalet. Det blev att vänta tills solen stigit upp på himmlen och drivit bort  nattkylan för, ja det var faktiskt helklart denna morgon, väldigt sällsynt och ovanligt nu för tiden vad det verkar. Det blev Nyhamnsreven denna gången med, inte många ute då vi kom fram till havet, temp 0 grader i luften. Såg några figurer röra sig längst ut på reven. En bister måttlig vind vid havet som kom från väst, normalt vattenstånd lätt champange färgat, perfekta förhållanden för öringfiske. Pia började med bottennapp och slet av wobblern nästan direkt. Jag stod långt ut och hon fick vänta tills jag fiskat av några kanter och en håla där ute, tomt, ingen fisk i det kalla vattnet. Jag vadade in och vi gick över på sydsidan av reven, mindre stenar och mindre tång, här kunde hon fiska utan att fastna i nått skit. Här på denna sidan var vattnet klart som gin och plötsligt märkte jag att jag fiskat mig ut nära 200 meter, vad händer. Snart gick det upp för mig att vattnet bara sjönk undan, säkert 30 centimeter på bara en timma. Kallt och lågvatten inget bra, 3 timmars fiske och vi gav upp efter ytterliggare ett försök på norra sidan längs djupkanten. Denna dag fanns inget att leta efter, det behövs mer sol och lite mera plusgrader så vattnet kommer upp i en 4-5 grader i alla fall.