Vad händer i trädgården nu.

7. jun, 2022

Ja det är typisk Svensk sommar i år, kanske var sommaren för ett par dagar sedan då vi kom upp i 22 grader med sol och svaga vindar. Dagens grå himmel och blygsamma temperatur får en att tro att det är oktober månad och höst på ingående men det är ju faktiskt snart midsommar enligt almenackan i alla fall. Det myckna regnandet har satt sprätt på växtligheten så det är grönt och frodigt i alla fall. Dagen till ära tänkte jag åka och köpa ett plommonträd som skall planteras på södergavlen, där kommer det att trivas. Väldranerad sandblandad jord, raka motsatsen till längre ner i trädgården där leran gör det svårt för fruktträd att överleva, tro mej, jag har provat. Grönsakslandet växer dåligt i kylan, omplanterat är sallad och morötter som frös ner innan dom knappt kommit upp ur jorden, potatis och lök växer på om än långsamt. I växthuset kommer tomaterna bra med hjälp av varmefläkt. omgång två av slang gurka kom ut för två dagar sedan, får hoppas dessa överlever det bistra klimatet. Kämpa på och en trevlig midsommar.

15. feb, 2021
15. feb, 2021

Ett år sedan jag uppdaterade trädgårdsbloggen, på dagen. Om det var survinter i fjol så är det isvinter iår, sådan här vinter har vi inte upplevt i Skåne på många år, 10-15 minusgrader om nätterna nu i snart en månad. Isarna ligger tjockt på både sjöar,åar och havet. Tror det var i mitten på 90 talet sist det var så här jävligt. Fick i alla fall klippt äppelträd och några buskar i helgen, högt på tiden, resten av trädgården ligger under snö och is, till och med snödropparna vägrar titta fram, lärkan brukar komma i början på februari men den gör klokt i att hålla sig på sydligare bräddgrader ännu ett tag. Håll ut och håll avstånd både vad gäller coronan och vintern. Det kommer en vår iår också så småning om.

15. feb, 2020

Nytt år nya möjligheter. Det blötaste på mycket länge, hade detta kommit som snö denna vinter så hade vi haft 3 meter tjockt snötäcke. Dom få dagar med uppehållsväder är lätt räknade sedan november månad, ingen risk att bli utan vatten i sommar då grundvattnet står ända upp i marknivå i denna delen av landet. Igår var det rena vårvädret för första gången, vinden la sig och solen lös från en molnfri himmel och trotts att det bara var 4 grader kändes det riktigt varmt i solen, idag är det tillbaka i samma skit, regn och blåst och lika jävligt lär det bli i morgon fast värre, storm och regn är utlovat. Lite klippning har blivit gjort på buskar, föryngring på hundraåriga buskar kräver mycket arbete under många år för att få fram nya fina grenar men det går framåt med en gammal parksyren. Spisaska är ett bra gödslingsmedel när det gäller mickro och mackro spårämnen och då det eldas friskt så har det mesta fått en dos, dock att tänka på är att det höjer PH värdet vilket är bra för det mesta men inte rodendenon och blåbär som vill ha surt, lågt PH. Gräset lär nog inte bli klippt på några månader för nedre delen av trädgården står nära nog under vatten. Nä nu skulle det vara på plats med två månaders uppehåll och sol så det torkade upp och åarna sjönk en meter så det blir fiskbart. Nu läntar man bara tills körsbärsträden blommar igen, sol och varme ingen tack.

5. jul, 2019

Trots ganska bitert väder senaste tiden, mulet och blygsamma temperaturet så växer det bra i växthuset. Stora fina gurkor mognar för fullt, tomaterna verkar ta lite längre tid på sig men får vi bara lite sol som idag framöver så borde dom börja mogna om ett par veckor i alla fall. Ekologist odlad gurka är till salu för 10 kronor styck, vet att det är alldeles för billigt men måste bli av med en hel del för man kan ju inte leva på enbart gurka, gott men föga mättande. Blir samma sak med tomaterna när dom börjar mogna, Tomater till salu. Tänker förädla en del till tomat marmelad, har fått tag i ett fantastiskt recept, supergod marmelad som passar till både bröd eller till glassen likaväl som till söndags steken istället för gelle. Sitter med lite ångest idag på den sista semesterdagen fint väder idag men hela veckan har varit mulen och stormig så inte mycket har blivit gjort, mycket har blåst söder i trädgården, våra fina rus har fått sätta till några grenar, stora tunga blomknoppar och svagt virke, vackra men ack så sköra. Men har ni vägarna förbi så finns ekologiska ägg från frigående höns, slang gurka och snart tomater, både färska och förädlade att köpa för en billig peng. Vi tar swish och finns 250 meter väster om Källna kyrka i Bullerbyn som hetter Bolestad Håla. En underbar plats på.  Jorden. PS. Snart finns det kanske till och med en kaffepavijon på plats där ni kan njuta av en kopp nybryggt kaffe och en kaka eller macka på hembakad surdegslimpa i vår vackra trädgård.