Vad händer i trädgården nu.

15. feb, 2020

Nytt år nya möjligheter. Det blötaste på mycket länge, hade detta kommit som snö denna vinter så hade vi haft 3 meter tjockt snötäcke. Dom få dagar med uppehållsväder är lätt räknade sedan november månad, ingen risk att bli utan vatten i sommar då grundvattnet står ända upp i marknivå i denna delen av landet. Igår var det rena vårvädret för första gången, vinden la sig och solen lös från en molnfri himmel och trotts att det bara var 4 grader kändes det riktigt varmt i solen, idag är det tillbaka i samma skit, regn och blåst och lika jävligt lär det bli i morgon fast värre, storm och regn är utlovat. Lite klippning har blivit gjort på buskar, föryngring på hundraåriga buskar kräver mycket arbete under många år för att få fram nya fina grenar men det går framåt med en gammal parksyren. Spisaska är ett bra gödslingsmedel när det gäller mickro och mackro spårämnen och då det eldas friskt så har det mesta fått en dos, dock att tänka på är att det höjer PH värdet vilket är bra för det mesta men inte rodendenon och blåbär som vill ha surt, lågt PH. Gräset lär nog inte bli klippt på några månader för nedre delen av trädgården står nära nog under vatten. Nä nu skulle det vara på plats med två månaders uppehåll och sol så det torkade upp och åarna sjönk en meter så det blir fiskbart. Nu läntar man bara tills körsbärsträden blommar igen, sol och varme ingen tack.

5. jul, 2019

Trots ganska bitert väder senaste tiden, mulet och blygsamma temperaturet så växer det bra i växthuset. Stora fina gurkor mognar för fullt, tomaterna verkar ta lite längre tid på sig men får vi bara lite sol som idag framöver så borde dom börja mogna om ett par veckor i alla fall. Ekologist odlad gurka är till salu för 10 kronor styck, vet att det är alldeles för billigt men måste bli av med en hel del för man kan ju inte leva på enbart gurka, gott men föga mättande. Blir samma sak med tomaterna när dom börjar mogna, Tomater till salu. Tänker förädla en del till tomat marmelad, har fått tag i ett fantastiskt recept, supergod marmelad som passar till både bröd eller till glassen likaväl som till söndags steken istället för gelle. Sitter med lite ångest idag på den sista semesterdagen fint väder idag men hela veckan har varit mulen och stormig så inte mycket har blivit gjort, mycket har blåst söder i trädgården, våra fina rus har fått sätta till några grenar, stora tunga blomknoppar och svagt virke, vackra men ack så sköra. Men har ni vägarna förbi så finns ekologiska ägg från frigående höns, slang gurka och snart tomater, både färska och förädlade att köpa för en billig peng. Vi tar swish och finns 250 meter väster om Källna kyrka i Bullerbyn som hetter Bolestad Håla. En underbar plats på.  Jorden. PS. Snart finns det kanske till och med en kaffepavijon på plats där ni kan njuta av en kopp nybryggt kaffe och en kaka eller macka på hembakad surdegslimpa i vår vackra trädgård.

11. jun, 2019
11. jun, 2019

Oj oj oj vad tiden går, snart är det midsommar och allt står i blom och har man inte jobb så fixar man det med lite gallring. En stor sälj, Salix caperea, enligt årsringarna 17 år och upp mot 12 meter med 4 stammar. Dax att ta bort den och ersätta med något långsamväxande, mycket skuggande, in med ljuset. Platsen är torr och passar perfekt till en Pinus Toten sibirica, på ren Svenska Norsk bergstall som växer långsamt, maxhöjd 30 meter och jag kommer hålla ner den samma på kring 2 meter. Lite rep och perfekta fällsnitt gjorde att två äppelträd klarade sig utan skador. Roten var klart ett kapitel för sig själva med rötter tjocka som ett ordinarie lår, motorsågen fick tugga jord men en och en halv timme senare med förenade krafter och ett 25 kilos järnspett så var den lös och uppe ur marken. Stammarna gav en halv kubik ved på köpet, betalningen för jobbet kan man säga. I växthuset växer det så det knakar, gurkorna är flera decimeter långa redan trotts den ganska bistra sommaren och tomaterna blommar för fullt. En bunke plantor har fått flytta utomhus för ingen kunde tro att våra egenodlade plantor uppdrivna från vanliga tomater skulle bli så stora. Jag önskar trogena läsare en trevlig midsommar och välbehövlig semester.

11. jun, 2019