Vad händer i trädgården nu.

21. apr, 2019
21. apr, 2019

Plötsligt kommer den, efter 6 månaders höst med slask, rusk, blåst och kyla så lagom till påsk kommer plötsligt lite värme in över Skåneland även om nätterna är kalla med fortfarande minusgrader, gångena natten minus två. Chansade att få ut tomaterna och gurkan i växthuset i går, hoppas dom klarat nattens kyla ej avhärdade som dom är. Detta är den underbaraste tiden på året, skön sol som värmer inte för jävla varmt i luften, allt som poppar upp ur jorden trotts torkan, inte en droppe regn på en månad, en seg ostanvind som torkar ut allt, jorden, skinnet, ån som gick med två meter över normalen länge drenerades väldigt fort i och med att vattnet i havet pressas väster ut och det är extremt lågvatten på kusten, ja det är faktiskt så jävligt att jag drömde att jag promenerade till Danmark på sandbankarna. Men nu ska vi inte klaga, har inte haft tid att fiska ändå det har varit mycket att göra i trädgården men nu är det i ordning igen mycket tack vare Pias gnetande och planterande. Växthuset tog två helger att få ordning på, en helg till montering och en helg till markberedning, plattsättning, inredning, plantering med mera men nu är det klart och gräset är klippt för andra gången i år. Potatisen har kommit upp och det gäller att täcka varje natt så länge detta högtrycket ligger kvar.1053 Hpa har det legat på men nu börjar det mattas lite, 1035 Hpa idag och den hårda vinden har vi sluppit hela Påsken, skönt det när man för en gångs skull är ledig 4 dagar tack vare en god planering på jobbet och jobben. Lagom till Påsken fick vi tillökning av 6 stycken kycklingar då vi måste öka äggproduktionen, våra ekologiska sprättägg har blivit oerhört populära, roligt att folk uppskattar goda ägg. Nu blir det att vara lite social också, ska åka till föräldrarna med lite tomatplantor, köra till jaktmarken och kolla upp grisåtlarna och prata lite med Sven och Birgitta som är markägare, skulle vara roligt om man hann med att sitta på lite grisvak också. Men nu alla, ha en fortsatt skön Påsk och njut av vädret som lär vara fint i det mesta av Sverige.

2. mar, 2019

Lite tidigt kanske men när det känns vår i luften är det dax. Förra Lördagen 7-8 grader varmt, odlingsbäddarna i ordning så varför vänta, nu är det mars och några större perioder med kyla lär det knappt bli även om det var 5.7 grader kallt natten till i går. Tomatplantorna uppdrivna av vanlig tomat skuren i skivor, på en vecka kom dom upp ur jorden och en första omplantering är gjord efter tre veckor, dom andra får vänta ytterligare en vecka, blir många plantor av en tomat.Solitär buskarna är klippta, det mesta i alla fall. Nu väntar vi bara på solen som efter en veckas närvaro idag finns bakom moln och dis. Vi är i mars och fåglarna är i full gång med vårbestyren. Läste i tidningen att golfklubben i Ljungbyhed klippte sommar greenerna i går, ett vårtecken lika säkert som lärkan.

16. feb, 2019
16. feb, 2019

Ja, det var ett tag sedan jag skrev på bloggen. Förra årets varme och torka satte stopp på skrivadet och trädgårds arbetet. Snart får man se vad som klarade sig och vad som torkade ihjäl. Nytt år och nya möjligheter, fruktträden är klippta vilket dom bör vara vid detta laget, plantering av perenner är i full gång fast det bara är mitten av februari. Vintern var kort och inte kallare än 12 minus som mest, den gångna natten var visserligen klar och kall med 5 minus men nu skiner solen från en molnfri himmel och vi kommer nog upp på en 7-8 grader idag med. Dagarna längar med flera minuter per dygn, krokus, vintergäck och snödroppar sticker upp lite här och var, talgoxen sjunger sin lovsång och blåmesarna har redan tittat till samma holk som i fjol, livet återvänder hos både människor, djur, fåglar och inte minst växterna som känner av längre ljus och solens varme. Ett växthus är beställt och kommer i slutet av mars, planering kring grund och platsering pågår för fullt, blir en grund med betong block så slipper man tänka på röta med tanke på vår blöta mark vid mycket regn. Detta projekt ser jag mycket fram mot, tomater, gurka lite blommor och chilli ska det bli, stort nog till att få plats med ett bord och några stolar. Kanske testar lite citrus frukter också, vi får se, säljer ju lite ägg, hallon, vinbär så man kan ju ha ekologiska tomater och citrus också när man märker att folk gärna köper från ekologisk småskalig produktion, finns faktiskt folk som åker 5 mil enkel resa för att handla ägg och frusna hösthallon till baket, vem älskar inte hallongrottorCool Så gott folk, ut och jobba i trädgården denna underbara dag, i alla fall här i södra Sverige, väntar med spänning på att vitlöken ska börja sticka upp ur jorden när som helst.